Nyttan av D-vitamin i förhållande till Covid-19

Om D-vitamin och immunsystemet

D-vitamin finns i olika former. Dess inaktiva eller ursprungliga form, kolekalciferol, produceras i huden när den utsätts för solljus och kan också tas in från några naturliga livsmedel, bland annat fet fisk, svampar som utsätts för solljus och kosttillskott, bland annat de som vanligen tillsätts i komjölk som finns i mataffären.

Denna intagna eller hudproducerade form av D-vitamin är inaktiv och måste genomgå två modifieringar, så kallade hydroxyleringar, för att bli aktivt D-vitamin, kallat kalcitriol. Dessa två steg sker först i levern och sedan i njurarna. Kalcitriol har flera biologiska effekter och fungerar på många sätt som ett hormon. Det är involverat i kontrollen av kalcium- och fosfatnivåerna och metabolismen; detta inbegriper tarmabsorption och benmetabolism. Det har andra effekter på celltillväxt, neuromuskulär fysiologi, immunfunktion och begränsar inflammation.

Flera vetenskapliga observationer stöder D-vitaminets roll i både förebyggande och behandling av Covid-19. Den första är att personer med brist på D-vitamin löper större risk att testa positivt för SARS-CoV2-viruset. För det andra är det mer sannolikt att personer som drabbas av akut andningssvikt med detta virus har brist på D-vitamin. För det tredje har man funnit att patienter som lagts in på sjukhus med Covid-19 är mycket mindre benägna att behöva läggas in på intensivvårdsavdelningen om de får höga doser D-vitamin. För det fjärde har man funnit en korrelation mellan att spansktalande och svarta underpopulationer har högre förekomst av D-vitaminbrist och också drabbas oproportionerligt mycket av Covid-19.

Måttlig solexponering och/eller intag av D-vitamintillskott är rimliga sätt att säkerställa tillräckliga D-vitaminnivåer. 1000-3000 IE D-vitamin är vanliga och väl tolererade doser.

Många läkare rekommenderar D-vitamintillskott på 3000 IE dagligen för att förebygga och behandla kovid-19. 

Telegram
E-post
Facebook
Twitter
WhatsApp
Skriv ut

Anmälan till nyhetsbrev


Genom att skicka detta formulär godkänner du att få e-postmeddelanden från . Du kan när som helst återkalla ditt samtycke till att ta emot e-postmeddelanden genom att använda länken SafeUnsubscribe®, som finns längst ner i varje e-postmeddelande. E-postmeddelanden skickas av Constant Contact

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA ImageÄndra bild

10% Rabatt med kod: TROZZI

Signature Series Spike Support Formula

CAD $64.99

Formula för friskt hjärta och muskler

CAD $54.99

Signature Series Restful Sleep Formula

 CAD $52.99

sv_SESvenska