De bruikbaarheid van vitamine D in relatie tot Covid-19

Over vitamine D en het immuunsysteem

Vitamine D heeft verschillende vormen. De inactieve of eerste vorm, cholecalciferol, wordt in de huid aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht, en kan ook worden ingenomen via een aantal natuurlijke voedingsmiddelen, waaronder: vette vis, aan zonlicht blootgestelde paddestoelen, en supplementen, waaronder die welke gewoonlijk aan koemelk worden toegevoegd en die je in de supermarkt vindt.

Deze ingenomen of door de huid geproduceerde vorm van vitamine D is inactief, en moet twee modificaties ondergaan, hydroxyleringen genaamd, om actieve vitamine D te worden, calcitriol genaamd. Deze twee stappen vinden eerst plaats in de lever en vervolgens in de nieren. Calcitriol heeft meerdere biologische effecten en werkt op vele manieren als een hormoon. Het is betrokken bij de controle van het calcium- en fosfaatgehalte en het metabolisme; hierbij gaat het om de intestinale absorptie en het botmetabolisme. Het heeft andere effecten op celgroei, neuromusculaire fysiologie, immuunfunctie, en beperkt ontstekingen.

Verschillende wetenschappelijke observaties ondersteunen de rol van vitamine D in zowel de preventie als de behandeling van Covid-19. Ten eerste is de kans groter dat personen met een tekort aan vitamine D positief testen op het SARS-CoV2-virus. Ten tweede is de kans groter dat personen die een acute ademhalingsstilstand door dit virus ondervinden, een vitamine D-tekort hebben. Ten derde is gebleken dat patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen met covid-19 veel minder vaak op de intensive care hoeven te worden opgenomen, als ze hoge doses vitamine D krijgen. Ten vierde is een correlatie gevonden dat Latijns-Amerikaanse en zwarte subpopulaties een hogere incidentie van vitamine D-tekort hebben, en ook onevenredig vaak door covid-19 worden getroffen.

Matige blootstelling aan de zon en/of inname van vitamine D-supplementen zijn redelijke manieren om voor voldoende vitamine D te zorgen. 1000 tot 3000 IE vitamine D zijn gebruikelijke en goed te verdragen doses.

Veel artsen bevelen vitamine D-suppletie van 3000 IE per dag aan ter preventie en behandeling van covid-19. 

Telegram
E-mail
Facebook
Twitter
WhatsApp
Afdrukken

Aanmelden nieuwsbrief


Door het indienen van dit formulier geeft u toestemming voor het ontvangen van marketing e-mails van: . U kunt uw toestemming om e-mails te ontvangen op elk gewenst moment intrekken door gebruik te maken van de SafeUnsubscribe® link, te vinden onderaan elke e-mail. E-mails worden verzorgd door Constant Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA ImageAfbeelding wijzigen

10% Korting met code: TROZZI

Signature Series Spike Support Formula

CAD $64,99

Gezond hart en spierformule

CAD $54.99

Signature Series Restful Sleep Formula

 CAD $52,99

nl_NLNederlands