Tohtori Mark Trozzi

D-vitamiinin hyödyllisyys suhteessa Covid-19:een

D-vitamiinista ja immuunijärjestelmästä

D-vitamiinilla on erilaisia muotoja. Sen inaktiivinen tai alkuperäinen muoto kolekalsiferoli tuotetaan ihossa, kun se altistuu auringonvalolle, ja sitä voidaan myös nauttia muutamista luonnollisista elintarvikkeista, kuten rasvaisesta kalasta, auringonvalolle altistuneista sienistä ja ravintolisistä, kuten niistä, joita yleisesti lisätään ruokakaupassa myytävään lehmänmaitoon.

Tämä nautittu tai iholla tuotettu D-vitamiinin muoto on inaktiivinen, ja sen on läpikäytävä kaksi hydroksylaatioiksi kutsuttua modifikaatiota, jotta siitä tulisi aktiivinen D-vitamiini, jota kutsutaan kalsitrioliksi. Nämä kaksi vaihetta tapahtuvat ensin maksassa ja sitten munuaisissa. Kalsitriolilla on useita biologisia vaikutuksia, ja se toimii monin tavoin hormonina. Se osallistuu kalsium- ja fosfaattitasojen ja aineenvaihdunnan säätelyyn; tähän liittyy suoliston imeytyminen ja luun aineenvaihdunta. Sillä on muita vaikutuksia solujen kasvuun, neuromuskulaariseen fysiologiaan, immuunitoimintaan ja tulehduksen rajoittamiseen.

Useat tieteelliset havainnot tukevat D-vitamiinin merkitystä sekä Covid-19-taudin ehkäisyssä että hoidossa. Ensimmäinen on se, että D-vitamiinin puutteessa olevat henkilöt ovat todennäköisemmin positiivisia SARS-CoV2-viruksen suhteen. Toiseksi henkilöillä, jotka kärsivät akuutista hengitysvajauksesta tämän viruksen vuoksi, on todennäköisemmin D-vitamiinin puute. Kolmanneksi on todettu, että Covid-19-viruksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneet potilaat joutuvat paljon harvemmin tehohoitoon, jos heille annetaan suuria annoksia D-vitamiinia. Neljänneksi on havaittu korrelaatio, jonka mukaan latinalaisamerikkalaisilla ja mustilla väestöryhmillä on enemmän D-vitamiinin puutetta, ja he kärsivät myös suhteettomasti Covid-19-viruksesta.

Kohtuullinen altistuminen auringolle ja/tai D-vitamiinilisien nauttiminen ovat järkeviä tapoja varmistaa riittävä D-vitamiinitaso. 1000-3000 IU:n D-vitamiiniannokset ovat yleisiä ja hyvin siedettyjä annoksia.

Monet lääkärit suosittelevat 3000 IU:n päivittäistä D-vitamiinilisää covid-19:n ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. 

Trozzin raporttiHaluamme tarjota sinulle parhaat resurssit ja pyydämme sinua rekisteröitymään sähköpostiuutiskirjeeseemme.
Klikkaa kuvaa lippujen yksityiskohtia varten
Telegrammi
Twitter
Facebook
Sähköposti
Tulosta

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

CAPTCHA ImageVaihda kuva

Trozzin raporttiHaluamme tarjota sinulle parhaat resurssit ja pyydämme sinua rekisteröitymään sähköpostiuutiskirjeeseemme.

Kerro ensimmäisenä, kun tohtori Trozzi julkaisee uuden videon tai artikkelin. Liittyminen sähköpostiuutiskirjeeseemme on ilmaista, ja voit muuttaa ilmoitusasetuksiasi milloin tahansa.

fiSuomi