Tohtori Mark Trozzi

Rehellinen | Eettinen | Lääkäri

D-vitamiinin hyödyllisyys suhteessa Covid-19:een

D-vitamiinista ja immuunijärjestelmästä

D-vitamiinilla on erilaisia muotoja. Sen inaktiivinen tai alkuperäinen muoto kolekalsiferoli tuotetaan ihossa, kun se altistuu auringonvalolle, ja sitä voidaan myös nauttia muutamista luonnollisista elintarvikkeista, kuten rasvaisesta kalasta, auringonvalolle altistuneista sienistä ja ravintolisistä, kuten niistä, joita yleisesti lisätään ruokakaupassa myytävään lehmänmaitoon.

Tämä nautittu tai iholla tuotettu D-vitamiinin muoto on inaktiivinen, ja sen on läpikäytävä kaksi hydroksylaatioiksi kutsuttua modifikaatiota, jotta siitä tulisi aktiivinen D-vitamiini, jota kutsutaan kalsitrioliksi. Nämä kaksi vaihetta tapahtuvat ensin maksassa ja sitten munuaisissa. Kalsitriolilla on useita biologisia vaikutuksia, ja se toimii monin tavoin hormonina. Se osallistuu kalsium- ja fosfaattitasojen ja aineenvaihdunnan säätelyyn; tähän liittyy suoliston imeytyminen ja luun aineenvaihdunta. Sillä on muita vaikutuksia solujen kasvuun, neuromuskulaariseen fysiologiaan, immuunitoimintaan ja tulehduksen rajoittamiseen.

Useat tieteelliset havainnot tukevat D-vitamiinin merkitystä sekä Covid-19-taudin ehkäisyssä että hoidossa. Ensimmäinen on se, että D-vitamiinin puutteessa olevat henkilöt ovat todennäköisemmin positiivisia SARS-CoV2-viruksen suhteen. Toiseksi henkilöillä, jotka kärsivät akuutista hengitysvajauksesta tämän viruksen vuoksi, on todennäköisemmin D-vitamiinin puute. Kolmanneksi on todettu, että Covid-19-viruksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneet potilaat joutuvat paljon harvemmin tehohoitoon, jos heille annetaan suuria annoksia D-vitamiinia. Neljänneksi on havaittu korrelaatio, jonka mukaan latinalaisamerikkalaisilla ja mustilla väestöryhmillä on enemmän D-vitamiinin puutetta, ja he kärsivät myös suhteettomasti Covid-19-viruksesta.

Kohtuullinen altistuminen auringolle ja/tai D-vitamiinilisien nauttiminen ovat järkeviä tapoja varmistaa riittävä D-vitamiinitaso. 1000-3000 IU:n D-vitamiiniannokset ovat yleisiä ja hyvin siedettyjä annoksia.

Monet lääkärit suosittelevat 3000 IU:n päivittäistä D-vitamiinilisää covid-19:n ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. 

Jaa-painikkeet

Telegrammi
Sähköposti
Facebook
Twitter
WhatsApp
Tulosta

Uutiskirje

Ole ensimmäinen, joka saa tiedon, kun tohtori Trozzi julkaisee sisältöä. Liittyminen uutiskirjeeseemme on ilmaista, ja voit peruuttaa tilauksen tai muuttaa ilmoitusasetuksiasi milloin tahansa.


Lähettämällä tämän lomakkeen annat suostumuksesi saada markkinointisähköpostia seuraavalta taholta: Trozzi, RR2, Bancroft, ON, K0L 1C0, https://drtrozzi.com/. Voit peruuttaa suostumuksesi sähköpostien vastaanottamiseen milloin tahansa käyttämällä SafeUnsubscribe®-linkkiä, joka löytyy jokaisen sähköpostin alareunasta. Sähköpostit ovat Constant Contactin ylläpitämiä
fiSuomi