Dr. Mark Trozzi

Nytten af D-vitamin i forhold til Covid-19

Om D-vitamin og immunsystemet

D-vitamin findes i forskellige former. Dets inaktive eller oprindelige form cholecalciferol produceres i huden, når det udsættes for sollys, og kan også indtages fra nogle få naturlige fødevarer, herunder fede fisk, svampe, der udsættes for sollys, og kosttilskud, herunder dem, der almindeligvis tilsættes komælk, og som findes i supermarkedet.

Denne indtagne eller hudproducerede form af D-vitamin er inaktiv og skal undergå to ændringer, kaldet hydroxyleringer, for at blive til aktivt D-vitamin, kaldet calcitriol. Disse to trin foregår først i leveren og derefter i nyrerne. Calcitriol har flere biologiske virkninger og virker på mange måder som et hormon. Det er involveret i kontrollen af calcium- og fosfatniveauerne og metabolismen; dette omfatter intestinal absorption og knoglemetabolisme. Det har andre virkninger på cellevækst, neuromuskulær fysiologi, immunfunktion og begrænser inflammation.

Flere videnskabelige observationer understøtter D-vitaminets rolle i både forebyggelse og behandling af Covid-19. Den første er, at personer med mangel på D-vitamin er mere tilbøjelige til at blive testet positive for SARS-CoV2-virus. For det andet er det mere sandsynligt, at personer, der oplever akut åndedrætsbesvær med denne virus, har D-vitaminmangel. For det tredje er det konstateret, at patienter, der er indlagt med covid-19, har en meget mindre sandsynlighed for at skulle indlægges på intensivafdelingen, hvis de får høje doser D-vitamin. For det fjerde er der fundet en sammenhæng, som viser, at latinamerikanske og sorte delpopulationer har højere forekomst af D-vitaminmangel, og at de også er uforholdsmæssigt hårdt ramt af Covid-19.

Moderat soleksponering og/eller indtagelse af D-vitamintilskud er rimelige måder at sikre et tilstrækkeligt D-vitaminniveau på. 1000 til 3000 IU D-vitamin er almindelige og veltolererede doser.

Mange læger anbefaler et tilskud af D-vitamin på 3000 IE dagligt til forebyggelse og behandling af covid-19. 

Trozzi-rapportenVi ønsker at give dig de bedste ressourcer og inviterer dig til at tilmelde dig vores e-mail-nyhedsbrev.

Hjælp med at sprede budskabet:

Telegram
Twitter
Facebook
E-mail
Udskriv

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA ImageÆndre billede

da_DKDansk